Ehti kulua muutamia vuosia jolloin joulun tuntu oli kadoksissa: oli kiirettä, uusia opittavia asioita, läheisen menetys, muuttoa, remonttia ja selkäremonttia, – ja luntakaan ei saatu viime vuosina Etelä-Suomeen kuin nimeksi. Syksyn pimeys ja harmaus vei voimia.

Usein on niin että vasta pakolliset pysähdykset kuten sairaus, läheisen kuolema tai muut isot muutokset omassa arjessa pakottavat pysähtymään ja miettimään tärkeitä ja merkityksellisiä asioita. Nykymaailmassa on muutoinkin vaikea pysähtyä paikalleen; tuntuu että sitä on aivan omituinen olio jos ja kun viihtyy itsekseen, viettää rauhallista ja tavallista elämää.

Emme onneksi kaikki ole koko ajan nenä kiinni ruudussa, tai ulvomassa medioissa omaa erinomaisuuttamme, myymässä ja kauppaamassa jotakin. Olen iloinen kaikesta siitä mitä vapaaehtoisvoimin saadaan aikaiseksi: ruoka-apua, vertaistukea, ystäväpalvelua vanhuksille. Ilman tätä apua – joka mielestäni menee todelliseen tarpeeseen – ei maailma pyörisi. Näkisimme murtuneita sydämiä paljon enemmän.

Joulu on aikaa jolloin tulee muistaa ihmistä. Emme kaikki voi kuulua ”menestyjien” kerhoon, meillä on oikeus olla vain ihan ihmisiä joilla on vaikeuksiakin elämässään. Huomaat sen kun sattuu omalle kohdalle.

Kaiken kasvun, tehokkuuden, tulosvastuun, digitalisaation, ”talkoiden” (joihin nyt tänäkin syksynä osallistuvat nimenomaan työttömät ja lapsiperheet leikkausten pakkopullalla) sijaan suosittelisin ihmisläheistä lähestymistapaa: annetaan hyvää palautetta, tehdään työt ja asiat rauhallisesti, sanotaan kiitos, lähetetään kortti tai käydään moikkaamassa. Ymmärretään, kuunnellaan ja ollaan myötätuntoisia.

Mihin meillä loppujen lopuksi on kiire? Jos olisi viikko elinaikaa jälkellä, tai sanotaanko, elämää jäljellä vaikka joulun yli, mitä tekisin?

Kävisin katsomassa kaikki läheiseni, halaisin heitä, ja kiittäisin. Kenties tahtoisin kirjoittaa vielä yhden kauniin tekstin, kuten tämä Juulian esittämä ”Siellä missä mummi asuu”. Sen on säveltänyt Juulian isä Pertti Haverinen. Laulun myötä toivotan kaikille onnellista ja valoisaa joulun odotusta!