Kikka Laitinen – Lauluntekijän tarina – 60 vuotta 8.10.2020

Elämäni musiikin parissa alkoi 1970-luvulla, kun kävin yksityisillä pianotunneilla ja pyrin ja pääsin Tampereen konservatorioon opiskelemaan klassista musiikkia. Räväkkä rock-musiikki kiinnosti murrosikäisenä kuitenkin klassista enemmän, kun levylautasilla soivat ahkerasti mm. Rauli Somerjoki, Juice Leskinen, Hector ja ulkomaiset Beatles, CCR, Led Zeppelin, Uriah Heep, Deep Purple. Kotona viulua ja haitaria soittava isäni tutustutti perheen iskelmämusiikkiin ja tangoon, mutta – minä tahdoin rokata!

!980-luvulla humanististen yliopisto-opintojen ohessa suoritin rockin peruskursseja kosketinsoittajana Sika ja Pasi & Mysiini -yhtyeissä kunnes tuli aika perustaa oma bändi omien biisien ympärille. Perustimme yhtyeen Gasoline Girls and Petrol Boys, joka keikkaili ahkerasti ja teki 4 LP-levyä vv. 1985-1992. Tuohon aikaan oli vielä ihmeellistä, että yhtyeessä saksofoneja ja sähkökitaraa soittivat tytöt, jotka tekivät omia biisejään, mutta Sä oot mun, Telecaster ja Kitaralla ei saa naista laittoivat puntit vibattamaan keikoilla!

1990-luvulla ahkeroin musiikin luottamustoimissa, opiskelin klassista laulua ja pop-jazz-laulua, pianoa ja musiikin teoriaa Helsingin Pop Jazz konservatoriossa, ja perustin laulujeni sovittajaksi ja esittäjäksi Kikka Laitinen Co. -bändin, joka on edelleen toiminnassa.
Yhtyeemme on tullut tunnetuksi hienoista puhallinsovituksista, upeista melodioista, tarttuvista kitarariffeistä, elävistä rumpu- ja bassokuvioista, huippumuusikoiden ja -tuottajien loihtimasta soundista ja monista hittikappaleistaan kuten Vaikka yhden keskikaljanOnnen kerjäläinen, Mä luoksesi tahdon tulla, Sydän valvoo, Omenapuut, Jos oot down ja Kun radio auki on. Yhtyeen vakijäsenet Kustaa Kantelinen (kitara), Petteri Korhonen (rummut) ja Mikko Yli-Knuuttila (basso) ovat tehneet vuosikymmenet superhienoa jälkeä yhdessä tuottajiemme ja puhallinsovittaja Janne Halmelan kanssa.

2000-luvun alussa taiteilijana melkein luovutin, mutta – voitin Seinäjoen tangosävellyskisan 2005 tangolla Tulit varjojen takaa (san. Jorma Toiviainen) ja Unto Monosen sävellyskilpailun 2006 laululla Oljenkorsia ruutupaidassa. Menestys toi mukanaan tilaustöitä ja nikkaroin biisejä iskelmän ja tangon parissa yhdessä alan konkareiden kanssa kuten Mika Toivanen ja Esa Nieminen. Monet eturivin iskelmäartistit kuten Paula Koivuniemi, Arja Koriseva, Eija Kantola, Marion, Lea Laven, Markku Aro ja monet tangokuninkaallisetkin levyttivät biisejäni. Salanimellä sanoittamani Bon voyage päätyi UMK2015 finaaliin Heidi Pakarisen esittämänä!

2000-luvulla syntyivät myös omat uudet laulut Suomalaisia rakkaustarinoita -trilogialle 2006-2012, ja omakin yhtyeeni sai jälleen nauttia hyvistä kritiikeistä ja soittolistamenestyksistä. Onni on pienissä asioissa, Ei surullista, Rakkaus naista kuljettaa, Enkelit sut luotani vei ja Enää linnut laula ei ovat monille tuttuja sävelmiä.

2010-luvulla tein musiikkia, luennoin, ja ahkeroin myös Ylen hallituksessa yrittäen puolustaa tekijänoikeutta, pientuottajia ja indietekijöitä. ja 2018 ilmestyi yhtyeeni kantaaottava Puut, linnut ja taivas. Levyn nimibiisi, Elämisen keveys sekä Kanssa vanhan omenapuun soivat ahkerasti radioissa. Kriitikotkin ylistivät levyä 5/5 tähden arvoiseksi erilaiseksi, rehelliseksi folk-rock -musaksi, joka on ”hyvien puolella”.

Nyt, vuonna 2020, katson ylpeänä taaksepäin – ja eteenpäin. Ilman kanssani toimineita huippuammattilaisia musiikkini olisi kuitenkin jäänyt vain unelmaksi.
Kiitänkin nyt jokaista kanssakulkijaani, faniani, tukijaani, muusikkoa ja työkaveria rakkaudestanne.

Tilaa musiikkia, tule laulamaan, pyydä esiintymään tai luennoimaan!

Lue lisää ja kuuntele:
https://open.spotify.com/artist/4ROuCeTGpS1YyFizocqzWh
https://www.youtube.com/channel/UCykD5E6qoXo_9x1Ta1MNiqw
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kikka_Laitinen
http://www.fono.fi/TekijaHakutulos.aspx?tekija=Laitinen+Kikka