Suomen talvi on mukava, tavallaan, vaikka tekee mieli sanoa: ennen oli kaikki paremmin. Lapsuuden talvista muistan että oli lunta, valkeaa, pehmeää, kaunista. Nyt jouduimme viettämään alkutalven räntä- ja vesisateessa, ainakin täällä Etelä-Suomessa.

Mutta, oli onni että talvi tuli sittenkin ja #Lahti2017 -kisat onnistuivat hienosti. #Yle teki jälleen hienoa työtä: Suomi näyttäytyi kauniina metsineen ja lumisine rinteineen. Mutta.

Lämmitämme maapalloa parhaamme mukaan. Joidenkin mielestä se on hyvä asia, mutta viisas katsoo pidemmälle. Emmekö voisi hidastaa, kuluttaa vähemmän, ryhtyä vaihtotalouden kannattajiksi? Vihreä ajattelu ja vihreät teot, niitä tarvitaan nyt. Suomi voi kulkea etunenässä kestävän kehityksen asialla – jos haluaa.

Toivon että päättäjät lopettavat jankutuksen jatkuvasta kasvusta: se on utopiaa ja räjäyttää pallon. Meillä pitää olla viisaampia ratkaisuja. Työtä täytyy löytyä muualtakin kuin älyttömien uusien, täysin tarpeettomien vimpaimien ja teknolookisten ”innovaatioiden” (mikä sana!) keksimisestä ja luonnonvarojen tuhlaamisesta.

Meillähän on oikeaa, tekemätöntä työtä joka paikassa: päiväkodit, postit, pankit, kaupat, kelat, te-toimistot, terveyskeskukset, ”hyvinvointiyhtymät” – joka paikassa on ruuhkaa, tai ihmiset jäävät jopa heitteille asti. Tekemätöntä työtä piisaa jos vain ”joku” suostuu myöntämään että ihmisten palvelusta ja hoidosta pitää maksaa kunnon palkkaa. Ja että nimenomaan ihmisiä tarvitaan hoitamaan työt:  robotilla ei ole tunteita eikä älliä ihmisen hätään. Maailma on ihmisten – ei monikansallisten suuryritysten, ei digi”palveluja” tai ”virtuaalitodellisuutta” tarjoavien markkinamiesten. Todellisuus on ympäröivä maailma, luonto ja ympärillämme olevat ihmiset. Ihminen tarvitsee kodin, ruokaa, unta, työtä, sairastuessaan ja vanhetessaan hoivaa – ja huom. kaikki eivät synny terveinä ja rikkaina.

Aurinkoa odotellessa voi sivistää itseään ja laajentaa näkökulmiaan: suosittelen tosi räväkkää Russel Brandin Vallankumousta, herkkää Haruki Murakamia, suomalaista Teppo Kulmalaa ja Tuupovaara -sarjaansa. Jos ei jaksa lukea, hyvä musiikki piristää ja rentouttaa yhtä hyvin.

Käy kuuntelemassa hyvää uutta #hippimusiikkia vaikka täältä: minäkin odotan jo kevättä kanssa vanhan omenapuun joka varmasti kukkii tänäkin vuonna. On se sen verran vanha jäärä!

Talvisen omenapuun kuvasi Anne Saarinen/vastavalo.fi