Tiedät varmaan tunteen: ei yhtään jaksaisi eikä huvittaisi mennä töihin. Varsinkin ihanan loman jälkeen arki saattaa tuijottaa edessä ylitsepääsemättömänä vuorena: meili-, paperi-, tiski-, pyykki- ja laskuvuoret kaatuvat päälle, ja jos ilmakin on tasaisen harmaa synkeä vesisade, on tsempattava itseään tosi paljon että jaksaa edes raahautua paikalle – mikä se sitten liekin.

Parhaimmillaan työ voi olla kutsuvaa, iloista, ja työpaikka sellainen että sinne lähtee mielellään: on kivat työkaverit ja kannustava pomo joiden kanssa on kiva jutella ja hommat sujuu.

Joulukuussa, kun kävimme yhtyeen kanssa äänittämässä lisää lauluja tulevalle ”Puut, linnut ja taivas” -levylle Finnvox-studiolla, oivalsin kuinka ihanaa työtä saan tehdä! Mulla on hieno yhtye, jonka muusikot tekevät pienellä palkalla sydän lämpösenä työtä intohimoisesti ja ammattitaitoisesti. Äänittäjät ja miksaajat ovat ammattilaisia joiden ei tarvitse kiukutella turhista – vaan he neuvovat ja kannustavat pitkän kokemuksensa ansiosta muusikot tekemään parhaansa. Kenenkään ego ei ole niin suuri etteikö se mahtuisi pienen miksauspöydän äärelle, kuuntelemaan.

Kuunteleminen, se se on taitolaji ja vaatii itsekuria. Yhtyesoitossa tärkeintä on toisten muusikoiden kuuntelu. Jos et malta kuunnella mitä soittokaveri soittaa – tai on soittamatta – et koskaan löydä hyvää bändiä. Sama asia työpaikalla: jos vain jyräät ja jyräät, ei koskaan synny sitä parhainta jälkeä joka olisi hyvällä ja kannustavalla yhteistyöllä saavutettavissa.

Hyvä johtaja, sanotaanko nyt vaikka bändin liideri, on sellainen joka kuuntelee. Jokainen tietää: kun on mieltä painava huoli mielessä, on vaikea keskittyä. Kun huolen jakaa, heti on helpompi hengittää ja olo tuntuu kevyemmältä. Työpaikalla olisi hyvä osata tunnetaitoja: jos työkaveri tulee ankeana hommiin, ei maksa paljon vaivaa kysyä mitä sulle kuuluu. Kun työkaveri saa minuutin pari keventää sydäntään, takaan että työ sujuu sen jälkeen paljon, paljon paremmin.

Ihmiselle on todella tärkeää tulla kuulluksi.

En tarkoita sitä että pomojen ja johtajien pitäisi ryhtyä terapeuteiksi mutta pienetkin myötätunnon eleet ja kuuntelu voivat auttaa vaikeissa hetkissä meitä jokaista eteenpäin. Suosittelen (työ)hyvinvoinnista kiinnostuneille hyvää lukemista, esimerkiksi Antero Toskalan Itsetuntemus ja johtajuus -teosta sekä Dalai Laman oppeja myötätunnosta.

Se on niin että karma hoitaa hommat kuitenkin. Parempi on jo tämän maanpäällisen elämän aikana pyrkiä olemaan oikeesti parempi ihminen toisille ihmisille. Se kannattaa, töissä ja kotona! Rok! Lue lisää täältä: https://kikkalaitinen.fi/luennot/