Olen ollut hämmentynyt monesta asiasta. Ketä voisi uskoa kun miettii luonnon tilaa, ilmastonmuutosta, metsähakkuita, tuulivoimaa, digitalisaatiota, teknologista disruptiota, ilmasto- ja sotapakolaisia, vallan ja rahan liittoa, trumpia, putinia, kim jong-unia, isistä, terrorismia, israelin ja palestiinan rähinöintiä, brexitiä, eu:ta, krimin tilannetta, köyhien kyykyttämistä, eriarvoisuuden kasvua, rikkaiden rikastumista ja ahneutta? Pää tulee kipeäksi, ja monimutkaiset kuviot ja uutiset saavat mielen helposti hajaannukseen.

Mistä erotan valeuutisen totuudesta, miten erotan markkinamiehen katalan manipulaation laatutaiteesta? Miksi minun pitäisi ostaa jotakin mitä en tarvitse, mistä en pidä – vain senkö vuoksi että tulisin hyväksytyksi ympäröivässä ihmisapinalaumassa? Entä jos en halua juoda alkoholia, vaikka muut joisivat? Entä jos en välitä rikkaasta räppäristä? Kuka minä olen? Mitä teen tällä planeetalla? Kannattaako minun rakastaa, edes yrittää olla hyvä, jos ympärilläni häärää vain joukko omaa etuaan ajavia egoisteja ja vallanhimoisia, rahanahneita apinoita  joiden ratkaisuihin en voi millään tahdolla sopeutua, enkä niitä hyväksyä.

Olen yrittänyt löytää vastauksia filosofiasta ja taiteesta, tieteestä ja tutkimuksista. Uskon yliopistoväkeen, professoreihin, tutkijoihin, kirjailija-filosofeihin, viisaisiin taiteilijoihin, so. ihmisiin jotka kyseenalaistavat, tutkivat faktoja ja tekevät niiden perusteella johtopäätelmiä. Kukaan ei varmuudella tiedä mitä tuleman pitää v. 2050 tai 2100 – mikäli pallomme ei ole tuhoutunut ilmastonmuutoksen tai muun lopullisen kriisin vuoksi ennen sitä. Homo sapiensin tuho voi tulla nopeamminkin teknologisen disruption ja ilmastokriisin ja pakolaiskriisin yhdistelmästä.

Eriarvoisuus ei myöskään paranna asetelmia, pahimmassa visiossa 1 %  maailman väestöstä, tuo rikas omistava pikku eliitti – pikkubussillinen miljardöörejä (= zuckerberg & musk ynnä muut sekä putin, trump ja kim jong-un, parin vuoden päästä ehkä suomen uusi presidentti harkimo joka on putinin kaveri) – saattaa teknologian avulla saada haltuunsa koko ihmiskunnan mielet ja rahat. Ihmistä hakkeroidaan parasta aikaa kovalla teholla. Jos luulet että sinä itse olet päättänyt fanittaa jotakin artistia, henkilöä, uskontoa tai puhelinta tai vimpainta, kysypä rehellisesti, ihan itsekö päätit  – vai oliko se sittenkin tehokkaan globaalin markkinakoneiston (uskonto, politiikka, lehdistö, radio, tv, some, tietokoneet, kännykät) aikaansaama harha? Menitkö lauman mukana?

Globaalit markkinakoneistot ovat kytkyssä toisiinsa, on diiliä siellä ja diiliä täällä. Jos käytät hetken omia aivojasi, voit faktoja tutkimalla huomata että esimerkiksi suomessa on tehokas toisiinsa kytketty ”tähti”tehdaskoneisto (yhteen nivoutuneet monikansalliset viihdejätit ja levy-yhtiöt, kaupallinen lehdistö, some, spotify, kaupalliset radiot ja television kaupalliset kanavat sekä festivaalimyynti) joka tuottaa ”musiikkia” ja myy sen sinulle ”hittimusiikkina”: saat periaatteessa vuosien ajan ”ihan ilmaiseksi” joka päivä ja joka festivaali samat artistit ja biisit: tärkeää on kuitenkin ostaa se kallis konserttilippu ja mennä määkimään tuhansien muiden aivopestyjen kanssa paikan päälle.  Excel-miehen märkä uni on että ostat myös sen puheena olevan levyn, T-paidan ja muut oheistuotteet ja klikkaat miljoona kertaa spotifysta tuota ”musiikkia” jotta tekijänoikeuskorvauksetkin kilahtavat monikansallisen jätin pankkitilille, ei suomeen – vaan vaikkapa sveitsiin tai irlantiin, tai parhaimmillaan veroparatiisiin. Rikas ryppyinen osakkeenomistaja jenkeissä tai paratiisirannikolla kiittää ja päräyttää ostamaan vielä yhden lamborghinin.

Kun markkinakoneistot jylläävät ja omat aivosi ovat narikassa – olet voimaton: sinä et päätä mitään itse vaan algoritmit ja markkinakoneiston palveluksessa olevat myyntimiehet päättävät puolestasi. Sinä kiltisti – kuin määkivä lammas – luovutat aikasi ja rahasi mukisematta monikansallisten jättien osakkeenomistajille, jotka tuskin maksavat verojaan suomeen, tai välittävät paskaakaan siitä mitä sinulle kuuluu. Olet heille kuluttaja, ostaja, varainkerääjä.

Yritin uudella levylläni Puut, linnut ja taivas selventää joitakin omia ajatuksiani tästä ajasta jossa elämme. Huomaan että monilla taiteen ja tieteen aloilla pyritään ratkaisemaan aikamme isoja ongelmia.  Se on erittäin hienoa ja arvostettavaa. Pyydän, rukoilen suorastaan: lue Naomi Kleiniä, Linkolaa, ja lue ennen kaikkea Yuval Noah Hararin 21 oppituntia maailman tilasta. Lennät perseellesi, ja se on ihan helvetin hyvä asia!

Lähteet:

Hellman-Vilkko: Suuren yleisön soittorasiat

https://www.dropbox.com/s/vjmzb5uhi9agl8m/Suuren%20yleis%C3%B6n%20Soittorasiat%202018.pdf?dl=0

Yuval Noah Harari: 21 oppituntia maailman tilasta

https://www.theguardian.com/books/2018/aug/15/21-lessons-for-the-21st-century-by-yuval-noah-harari-review

Ps. Pienten ja isojen kirjainten käyttö ”erisnimissä” on tässä kirjoituksessa statement.

Kikka Laitinen Co. Puut, linnut ja taivas