Oih – mikä kesä! Upea sää, taiteilijoiden taivaat ja viserrys! Luovaa energiaa oli tarjolla Halosenniemellä ”Talo täynnä naisia” -näyttelyssä, Serlachius-museossa ja luontoretkillä. Poutapäivinä haukoin  henkeäni järvimaiseman kauneudesta Päijänteellä ja sadepäivinä ahmin Yle Areenasta ”Venny”-televisiosarjaa, joka kertoo upeiden näyttelijöiden siivittämänä taidemaalari Venny Soldanin ja kirjailija Juhani Ahon tarinan. Samalla sain rutkasti lisää sivistystä ja tietoa Suomen historiasta ja kulttuurielämästä, joka näyttäytyy Minna Cantheineen, Sibeliuksineen ja Järnefelteineen tosi elävänä ja rohkeana, itsellisenä – ja niin perin juurin inhimillisenä!

Kirjoissa, maalauksissa ja musiikissa ihmiset elävät, rakastavat ja tekevät työtä, niin kuin mekin teemme – tässä todellisuudessa. Taiteen kautta voi kuitenkin tajuta hyvin syvällisesti asioita joita muutoin ei tule ajatelleeksi. Ja – miten paljon saakaan itselleen kun syventyy johonkin tarinaan, elää sen mukana, taistelee ja itkee henkilöiden kanssa samalla polulla, miten paljon syvemmin voi kohdata omat kipunsa ja haavansa, kun ymmärtää että oi, noin juuri, juuri noin tuo toinenkin on joskus surrut, itkenyt, nauranut ja – möhlinyt, kertakaikkiaan!

Sain tänä kesänä suorastaan pään räjäyttävän ”luovuuskohtauksen” eläessäni aistien maailmassa, poissa tietokonekuplasta: kuulin linnut ja näin taivaat, eri väriset, sinisten sävyt, vihreät valot puiden latvoissa, ja ne keltaiset aurinkopellot! Minun oli aivan pakko tarttua siveltimeen itsekin ja toteuttaa vuosikymmenien haave öljyvärimaalauksesta. Olkihattuinen tyttöni seikkalee tauluissani pelloilla ja vesistöjen kallioilla, Tuusulanjärvelläkin yksi niistä istuu.

Suosittelen jokaiselle itsesyyttäjälle ja huolehtijalle ohjetta: let it be! Anna huomisen huolehtia itsestään, anna itsellesi lupa olla, elää ja nauttia! Tule laulutunnille, tartu kitaraan tai kynään, pensseliin – ja voi sitä riemua kun huomaat että Sinusta lähtee Ääni – Ihmisen Ääni, jota voit hyvällä omalla tunnolla rakastaa ja kunnioittaa.

Jokainen osaa jotain, ja jokainen päivä voi opetella uusia asioita. Jos sinulla on huolia ja murheita, käsittele yksi asia kerrallaan, pyydä apua, ota päivä kerrallaan, rukoile, toivo, hiljenny, tee oma osuutesi – ja katso ihmetellen mitä tapahtuu; valoa on.

Toivotan teille rakkaat ystävät innostavaa, luovaa ja rakastavaa syksyä!

Tervetuloa musiikin maailmaan, ks. kikkalaitinen.fi