Tiesittekö että: yksi kielteinen kommentti vaatii neljä myönteistä kommenttia rinnalleen jotta negatiivisen ja positiivisen viestin tasapaino säilyy. Oih – kunpa tämän muistaisi!

Olen tosi innostunut hyvinvoinnista, ja  – vaikka olenkin toiminut työhyvinvoinnin ja luovuuden luennoitsijana ja valmentajana – päätin sittenkin lähteä opiskelemaan tätä sydäntä sykähdyttävää asiaa vielä lisää Jyväskylän yliopistoon.

Kuinka ollakaan: lähes kaikki mitä viisaat ihmiset ovat aiheesta kirjoihin tutkineet, on tullut mulle selväksi työ- ja elämänkokemuksen kautta, elävässä elämässä, alitajuisesti, intuitiivisesti ja vaistonvaraisesti. Miten, saatatte kysyä! Kerron:

Kuvittele ”Tiimi” jossa on 4-8 rutiköyhää soittajaa. Ne menevät haisevaan autotalliin tai rähjäiseen taloon treenaamaan, unelmanaan tehdä levyjä, keikkoja ja päästä radioaalloille. Tiimiläiset osaavat alussa vain soittaa omaa instrumenttiaan, itsekseen. Tiimi kuitenkin harjoittelee yhdessä ankarasti, jäsenet innostavat ja kehuvat toisiaan. Uusia hienoja lauluja syntyy. Tiimi valitsee keskuudestaan ”vetäjän” eli asioiden hoitajan, organisaattorin, työläisen, viestinviejän, aikataulujen sopijan jne. Tiimi ei lähde Slushiin rahaa hakemaan, eikä kukaan kihokaan anna Tiimille pennin pyörylää, mediakin nonshaleeraa tai pelkästään kritisoi. Tiimillä ei ole varaa markkinointiin eikä konsultteihin, ja palkanmaksukin on hataralla pohjalla.

Kuitenkin Tiimi menestyy, tekee hyviä keikkoja, kappaleet soivat radioissa, ja – ennen kaikkea – Tiimin jäsenet nauttivat joka hetkestä ja ovat vuosia myöhemminkin rinta rottingilla omista saavutuksistaan! Habituskin on kohdallaan, koska rock´n rollissa   vaaditaan kuntoa, energiaa, iloa, – ja kaiken turhautumisen voi purkaa räimimällä rumpuja ja kitaraa kuin nyrkkeilysäkkiä ja hytkymällä kuin hullu treenikämpällä. Vanhat farkut ja kulahtanut T-paita käyvät uusimman muodinmukaisen ”sportlookin” sijasta peittämään ikinuoren rokkarin jäntevää torsoa. Hmm. Jotainhan Tiimin tapauksessa on täytynyt tehdä oikein, eikö? Kirjasta ”Johtaminen ja työyhteisön hyvinvointi, Juuti & Vuorela” luen mm. seuraavaa:

”Jokainen ihminen on luova. Luovuuden potentiaali on meissä suunnaton. Useimmista tuo luova potentiaali häviää vähitellen. Syynä saattaa olla ettei ihmistä ole nuorena kannustettu riittävästi käyttämään omia lahjojaan. Voi olla ettei ihmisellä ole ollut mahdollisuutta suuntautua alalle jossa hän on lahjakkain.

Luova ihminen tarvitseekin muita kannustamaan itseään pyrkimyksissään. Muiden tuki auttaa luovuutta puhkeamaan kukkaan! Muiden reaktiot uusiin asioihin eivät yleensä ole kovin kannustavia, pikemminkin ne ovat negatiivisia. Innovaatiot ja uudet asiat ovatkin harvoin syntyneet ilman taistelua vanhoja näkemyksiä ja toimintatapoja vastaan. Tällainen vastavirtaan uiminen vaatii luovalta ihmiseltä paljon energiaa. Tätä energiaa hän saa paitsi omasta uskostaan omaan asiaansa, myös muiden häntä lähellä olevien henkilöiden kannustuksesta.”

Niin. Sitähän minä olen aina sanonut: luovaa, innovatiivista työyhteisöä johdetaan rakkaudella. ”Esimies” tai ”Johtaja” =  ”Palvelija” & ”Kannustaja”, eli ihminen joka ohjaa, kertoo päämäärän, kannustaa, – ja neuvoo vain tarvittaessa; näet jokainen ammattilainen osaa parhaiten itse oman työnsä. Mutta, yhteistyöllä, luovuuden, rakkauden, turvallisuuden ja kannustavuuden ilmapiirissä voimme sanoittaa tarinamme täysin uudeksi ja –  paremmaksi.

Muistetaan myös että jos ”normaalissa olotilassa” oleva ihminen tarvitsee vähintään yhden halauksen per päivä pysyäkseen hengissä, masentunut tarvitsee halauksia neljä! Valo on tuossa, ihan lähellä…

Lue lisää: www.kikkalaitinen.fi