Istuimme ystäväni FT Teppo Kulmalan kanssa omenapuun katolla kolmisen vuotta – ennen koronaa – ja kirjoitimme toisillemme rehellistä päiväkirjaa elämästämme, kirjoista, biiseistä, unelmista, niistä särkyneistäkin. Nyt päiväkirjamme vihdoinkin julkaistaan. Sydämellinen kiitos Kirjokansi ja Jussi Virratvuori kärsivällisyydestä ja tuesta!

Omenapuun katolla on kertomus kahdesta taiteilijasta, siis meistä, jotka pitävät kiinni omista arvoistaan ja taiteestaan kaupallisen maailman puristuksessa. Kerromme miltä tuntuu olla marginaalissa, siellä minne mahtava media ja suuri yleisö vain harvoin näkee – tai viitsii  – katsoa; siellä missä työtä ja taidetta tehdään, eletään ihmisten ja eläinten kanssa maaseudulla tai suomalaisten pientuottajien ja -yrittäjien pikkuruisilla tiloilla ja toimistoissa.

Kirjoitamme heräämisestä. Että turhien tavaroiden tuotanto loppuisivat, turkoosit meret ja vihreät metsät voisivat hengittää puhdasta ilmaa, ja sudet voisivat rauhassa taivaltaa reittejään ekologisen systeeminsä mukaisesti. Että sodat loppuisivat – sitä toivon eniten, karjalaisen evakon ja savolaisen sotaveteraanin tyttärenä. Ja että me ihmiset – taiteen ja maatalouden pientuottajatkin (=kulttuuri) – voisimme tehdä päivittäistä työtämme pelkäämättä elantomme, sosiaaliturvamme ja ihmisyytemme puolesta.

Pallo on meidän, kaikkien. Mutta, vain maailman rikkain prosentti luulee pääsevänsä paratiisiin. Sinne pyrkivät nykyään kaikki, (hölmöt), jotka eivät sinne koskaan pääse, vaikka varoja kuinka piiloteltaisiin, niin, sinne, paratiisiin. Mutta kun. Meillä on niin kiire! Miksi? Kenelle sinä juokset rahaa? Venäläiselle oligarkille, suomalaiselle miljardöörille vai amerikkaiselle maailmanomistajalle?

Vai olisitko sittenkin mieluummin hän, joka elää omaa elämäänsä rauhassa, ystävällisessä yhteydessä muihin ihmisiin, eläimiin ja luontoon? Uusi lauluni Henkiinherättäjä on myös vahvasti kiinni näissä teemoissa.

Taiteella ja kulttuurilla voisi olla suuri merkitys henkiseen tietoisuuteen. Mutta, niin kauan kuin media syöttää meille tyhjänpäiväistä monikansallista myyntiviihdettä, moni jää ilman arvokasta tietoa ja rohkaisua. Ja, kun meitä jatkuvasti höynäytetään juoksemaan puoli-ilmaiseksi turhan perässä, meille ei jää aikaa tai rauhaa ajatella.

Politiikka, media, bisnes, informaatioteknologia, valta ja raha ovat kietoutuneet yhteen niin kierosti, että fiksumpikin hukkuu.

Kuka jaksaisi vielä taistella tasa-arvoisten, demokraattisten ja oikeudenmukaisten yhteiskuntien puolesta? Että saisi apua tai pääsisi lääkäriin kun tarvitsee, että verovarat käytettäisiin ihmisten hyvinvointiin ja turvaan eikä sotakoneisiin tai aikaa viepiin  ja hermoja raastaviin mielivaltaisiin ”digi”palveluihin”!

Ota osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja planeettamme pelastustyöhön, ole tottelematon!, ole vapaa, tee vallankumous, pudota puhuvat päät lasitorneista, heiluta ihmisen ja luonnon lippua! – lähde vapauttavalle ihmisen matkalle kirjamme kanssa!